Hoe Camping Vrijhaven ooit begon
Het jaar was 1987. Jacob en Karin, gewapend met een flinke dosis lef en een nog grotere portie idealisme en naïviteit besloten het roer om te gooien. Ze kochten toen nog de Gemeentelijke camping van Heeg en noemde die; Watersportcamping Heeg, zonder enige ervaring in de recreatiesector. “Ach,” dachten ze, “hoe moeilijk kan het zijn? We zetten wat tentjes neer, hangen een bordje op en klaar is Kees!” (Nou ja, zo simpel bleek het toch niet te zijn… )
Maar één ding was zeker: deze camping zou ánders worden. Duurzaamheid, innovatie en cultuur zouden de kernwaarden vormen van hun avontuur. En dus plantten ze, nog vóór de eerste gast arriveerde, meer dan 1001 inlandse bomen (ja, je leest het goed, 1001! ). Tientallen nestkastjes werden opgehangen voor de vogels en plantenborders aangelegd vol bloemen die van maart tot oktober bloeien, zodat de insecten ook konden meegenieten van het feest. Echt natuur inclusief kamperen dus!
De eerste jaren waren een wervelwind van activiteit. Naast de nodige praktische klusjes (denk aan: nieuwe steigers, elektra aanleggen, een drainage-systeem installeren – want niemand houdt van zwemmende tenten), borrelden de creatieve ideeën bij Jacob en Karin op. Ze ontwikkelden innovaties, niet alleen voor de camping zelf, maar soms zelfs voor de hele sector! (Wat die innovaties precies zijn? Kom maar eens langs en ontdek het zelf!)
Ook op cultureel vlak bruiste het op de camping. Van schilderlessen in de buitenlucht tot masterclasses “Douche zingen voor dummies” (want zeg nou zelf, wie wil er nou niet als een operaster je lief te verleiden ook onder de douche te gaan stappen bij jou? ), er was altijd wel iets te beleven. En wie herinnert zich niet het legendarische Nachtkijkers Filmfestival, georganiseerd in samenwerking met twee bevlogen filmmakers?
In 2023 kreeg de camping een nieuwe naam: Camping Vrijhaven. Een naam die perfect past bij de vrije, ongedwongen sfeer en de focus op offline genieten. Geen rijen caravans, geen animatieteams, geen karaokeavonden. Wel: rust, ruimte en de mogelijkheid om écht te onthaasten.
Dus, ben je klaar voor een digitale detox in het hart van Friesland? Kom dan naar Camping Vrijhaven, waar de wifi wél slecht is, de natuur overvloedig aanwezig is en de creativiteit geen grenzen kent!
De missie
Camping Vrijhaven is een open, flexibele organisatie, die haar gasten wil faciliteren met geluksmomenten door te zorgen voor energie en inspirerende, buitengewone ervaringen.
De visie
Camping Vrijhaven blijft op authentieke wijze haar producten, diensten en service zo vernieuwen, opdat ze een verbindende factor is tussen mens en natuur en waar haar avontuurlijke gast ervaringen blijft beleven, waar zij nadien met warme gevoelens aan terug zullen denken
Creatieve projecten die we ooit hebben ontwikkeld
Eigenlijk uit een soort saaiheid ontstaan. Van 1 oktober tot 1 april is de camping gesloten. En wat doe je dan als een omgeving om je heen haast uitgestorven lijkt? Juist, dan ga je op expeditie! Dat is wat Karin precies altijd al deed in die lange wintertijd. Ze had een smoes nodig om naar de Randstad te moeten gaan. Of zoals ze zelf zegt: “Om te voelen dat je leeft is het soms nodig om je haast dood te laten rijden”. Ze bezocht creatieve hotspots die nauwelijks in Friesland in die tijd aanwezig waren. De Rietveld academie, de sociëteit de Kring, het zijn allemaal dit soort hotspots waar ze opzoek ging naar een samenwerking. Zo ontstonden projecten als:
- De literaire caravan met o.a. Tommy Wieringa en Mensje van Keulen
- Weekendje Waacs met o.a. Marcel Kampman
- Sparren met Elena Simons
- Masterclass Douche zingen voor Dummies met Lucette van den Berg
- Convoi de Fete
- Muurschildering met Daan van Bommel
- Nachtkijkers Film Festival
Mocht jij een creatieve geest zijn en zin hebben om met ons te sparren, wees welkom! Grote kans dat we zomaar een tof project samen kunnen ontwikkelen!

Groene Initiatieven
Maatschappelijk verbeterend ondernemen is altijd belangrijk voor Camping vrijhaven geweest. Daardoor zijn er heel wat duurzame, groene initiatieven op de camping. Hier een mooie opsomming van de meeste dingen die hier te beleven zijn:
- Alle lichten op de camping zijn voorzien van ledverlichting
- Meest ecologische Schoonmaakmiddelen en dus minder negatieve impact op het milieu
- Ecologische handzeep in de toiletgebouwen
- Het hout voor de kachels is afkomstig van bomen van eigen kweek
- Het gebruik van blauwe diesel voor motorische werkvoertuigen
- Zimpel beachbar producten zijn afkomstig van biologische en lokale aanbieders
- Zimpel beachbar container werd voorheen gebruikt als scheepscontainer
- Vuilniskarretje, reductie van het afval
- Het ophangen van bloemen in het toiletgebouw bevordert het schoon achterlaten van het toilet
- Bordje toiletgebouw, bewust maken van de hoeveelheid water dat een douche/kraan verbruikt
- Oesterzwammen kweek op koffieprut
- Wegwijspaal ontwikkeld door kinderen van de vrije school
- Vlaggen op het strand, gemaakt tijdens vakantie in Afrika door een kleermaker
- Chalets zijn gebouwd door een lokale scheepstimmerman
- Chalets zijn ingericht met Kreaz
- Insectenhotel
- Beachflags zijn gemaakt van recyclede petflessen
- Vlindertuin
- Brandnetels blijven veel staan op de camping want die trekken vlinders aan
- Voortuin receptie staat vol met planten die insecten lokken
- Rozebottels in plaats van prikkeldraad, en prachtig “Wintervoer” voor de vogeltjes
- Bedreigde fruitsoorten worden verbouwd op de camping, deze worden geplukt door lokale schoolkinderen en gebruikt voor de kooklessen op school
- Nestkastjes vogels zijn gebouwd door kinderen van de vrije school
- Onkruid verwijderen met schoonmaakazijn in plaats van milieuonvriendelijkere middelen
- Kussen van oude zeilen
- Zithoek aan het water is een opgeknapte caravan die anders naar de sloop ging
- Kiss-Box, voorheen een telefooncel
- Lampen in de boom hergebruikt
- De hooikist is een alternatieve manier van warmte isolatie om mee te koken
- Moestuin zakken bij de chalets, kruiden van eigen bodem!
- Moestuintje op veld 1
- Walnootboom, jaagt muggen weg en walnoten eten is heel gezond voor je brein
- Met Jeanette Nieuwenhuis, (on)kruiden pluk wandeling voor onze gasten, 2 x per kampeerseizoen
- Veldhoutkacheltje te huur met hout van eigen kweek.
- Dutchtub te huur, wordt verwarmd met hout van eigen kweek
- Heel veel, hoge en oude bomen, helpen om de temperatuur laag te houden, zuiveren de lucht en bevorderen de biodiversiteit. Alleen bomen die in Nederland thuis horen. Dus geen doorgekweekte olijfbomen of palmbomen
- Heel div. grasmat op de camping, met een hoge biodiversiteit