Heegwater 3: het dorp dat paling naar Londen bracht…

Deze Heegwater staat helemaal in het teken van paling. Paling? Jazeker! Tussen 1731 en 1938 was er een bloeiende palinghandel tussen Londen en Heeg. Heeg was in die tijd het centrum van de Nederlandse palinghandel en vervoerde op het hoogtepunt meer dan een miljoen pond paling naar Londen. In juni willen we in Heeg die historie tot leven brengen. En dat wordt spektakel!

Onze unieke palingaak

Onze Hegemer palingaak Korneliske Ykes II (KYII) kun je niet missen als je aan de Syl in Heeg een terrasje aandoet. Tenzij hij natuurlijk rondvaart met gasten. De aak is rond 2009 in Heeg
gebouwd naar voorbeeld van de originele Kormelis Yskes, die in 1872 was gebouwd. De KYII, het enige type schip in zijn soort, vertelt het verhaal van de palinghandel en het vervoer van de levende paling over zee naar Londen. Onze palingvissers hadden zelfs hun eigen ligplaats op de Theems vlakbij de Tower Bridge.

Op avontuur naar Engeland

15 juni a.s. vertrekt onze KYII voor een tocht naar Engeland. Daar zijn we trots op, want het is voor het eerst na 80 jaar dat een palingaak weer de reis Heeg-Londen-Ramsgate-Oostende-Scheveningen-Oudeschild-Heeg onderneemt. Dit avontuur kan niet zonder financiële steun. Daarom brengen we twee initiatieven om geld bijeen te krijgen onder jullie aandacht.

Theaterspektakel

In de 2 weken voorafgaand aan de reis voeren Hegemer acteurs het Nederlandstalige toneelstuk De Palingvissers op. Dat doen ze in de schuur van Pier Piersma aan de Skatting tegenover de Syl, waar menig palingaak is gebouwd. Deze gefantaseerde familiegeschiedenis speelt in een tijd van de opkomst van de benzinemotor, de afsluiting van de Zuiderzee, de vervuiling van de Theems en de overbevissing door fabrieksschepen. Leuk om bij te wonen en zo meteen een bijdrage te leveren aan de overtocht.
Data: 6, 7, 13 en 14 juni; aanvang: 20 uur; kaarten (à € 8) verkrijgbaar bij VVV Heeg.

Een visje uitgooien

Of steun de Londenreis door mijlen te kopen. Eén mijl kost 25 euro. Koop je 6 of meer, dan mag je in het najaar gratis een tochtje maken op de palingaak. Help mee en maak dit avontuur naar Londen mede mogelijk. Vul het formulier in op www.palingaaklondon.nl.

Maak vervolgens je steun over aan:
Stichting de Palingaak; IBAN: NL68 RABO 0116 4863 25; o.v.v. STEUN IN MIJLEN.

Lees meer