Heegwater 3: Psssst…. Het is al juni! Maar dat blijft even tussen mei en juli he?

Zo begin van de maand zie je ze overal. Jonge meerkoetjes op de rug van hun moeder, een treintje eendjes in het kielzog van hun moeder, lammetjes en kalfjes in de wei. Alles is even dartel en speels in juni. Nog even en het is alweer de kortste nacht van het jaar. Wat ga jij met al die extra uren overdag doen? 

Open dag op Cruydt-Hoeck

Vergeet de zonnebloem, zet een inheemse wilde plant in je tuin! Dat is de boodschap die de Cruydt-Hoeck uitdraagt. Cruydt-Hoeck is een kwekerij in zaden van wilde planten en bloemenweidemengsels. 11 juni a.s. is er open dag van 10 tot 17 u. Laat je rondleiden door de velden tussen de bloeiende inheemse planten. Of ga op bijen- en vlindersafari en ontdek de grote verscheidenheid aan insectensoorten op Cruydt-Hoeck! En raak je enthousiast, dan koop je er meteen planten en zaden of je vraagt advies vragen over bloemenweides. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven. De toegang is vrij en iets te eten en te drinken is er ook.  www.cruydthoeck.nl  Abbendijk 6, Nijeberkoop.

Badkleding

We dachten er zelf nooit echt over na, tot onze vriendin Wilma erover begon: badkleding wordt vaak niet eerlijk gemaakt. Daarnaast is het ook nog eens slecht voor het onderwaterleven. Het is niet te recyclen omdat er vrijwel altijd lycra in verwerkt zit en dit is moeilijk te scheiden is van de polyamide. In het meest gunstige geval kun je er nog een mini poetsdoekje van maken. Daarbij komt dat het materiaal elke wasbeurt microplastics achterlaat. Deze komen via het water uit de wasmachine uiteindelijk in zee terecht. Ook door in de plomp te springen komen die plastic deeltjes in de natuur terecht.
Dat het ook anders kan weet Sophie Stone (www.sophiestone.nl/collections/aava-swimwear. Zij verkopen badkleding die is gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden uit gerecycled plastic uit de oceaan. En zeg nu zelf, het ziet er ook prachtig uit toch?

Kuieren in cultureel Pingjum

In het open Friese landschap rond Pingjum zijn ook dit jaar weer meer dan 50 kleurrijke en verrassende kunstwerken te zien. Van installaties van glas en hout, schilderijen, grote fotobeelden tot multimedia installaties. Vorig jaar sprak de Leeuwarder Courant over een ‘betoverende kuier’. Deelnemende kunstenaar gingen dit jaar los op het thema: ‘Laat het los’. Rondom de Kunst Kuier zijn allerlei activiteiten, zoals muziekoptredens, kinderworkshops en een open atelierroute. Ook is er een mini iepenloftspul  ‘Het einde van een klimaatactivist’, dat zich midden tussen de kunstwerken van de Kuier afspeelt. Meer weten? www.kunstachterdijken.nl De Kunst Kuier is er nog tot 19 juni van zonsopgang tot zonsondergang! 

En als je dan toch naar Pingjum gaat, bezoek dan direct de fantastische pizzeria van Marjet en Ed daar! www.pizzeria-pingjum.nl

Drabbelkoeken

Sneek wordt ook wel ‘drabbelkoekstad’ genoemd, naar de knapperige zoete drabbelkoeken die hier van oudsher gebakken worden. Deze Friese traditie wordt in ere gehouden door de Sneeker boterdrabbelkoekenfabriek ‘De Friese Sjees’. Dit kleinschalig familiebedrijf was in 1880 al leverancier aan het hof van Willem III en sinds 1990 koningin Beatrix. Nieuwsgierig naar de bereidingswijze van deze koeken? Breng dan gratis een bezoekje aan deze fabriek. De koeken worden hier, grotendeels met de hand één voor één gemaakt, naar een geheim recept. ´De Friese Sjees´ verkoopt ze los en in blik. Haga´s Boterdrabbelkoekfabriek ´De Friese Sjees´, 1e Oosterkade 22 in Sneek. Open van ma t/m vr van 9 tot 18 u.  www.haga-drabbelkoeken.nl
Toevallig naast Restaurant Buur, ook zeker een bezoekje waard! www.buursneek.nl

Bekijk de nieuwsbrief