Heegwater nr. 3 De zomer in de kop

Jopie Huisman, kunstschilder, oud ijzerhandelaar en lompenkoopman. Wie kent zijn schilderijen van dierbare oude versleten en afgedankte spullen niet. Ontdek het Jopie Huisman Museum in Workum, dat is gewijd aan het werk en het leven van deze Friese autodidacte meesterschilder uit Workum. Het museum ontvangt jaarlijks meer dan 38.000 bezoekers! Wat ons betreft een echte aanrader voor jong en oud en vanuit Heeg prima met de fiets via een mooie fietsroute te bereiken. Op 4 juni om 13.30 uur kun je aansluiten bij een gratis rondleiding door het museum. Je betaalt dan alleen de entree. Meer info: www.jopiehuismanmuseum.nl. Je mag natuurlijk ook altijd even bij onze receptie langslopen.

De geur van wol

We hebben weer een tip van één van onze gasten. Zo leuk vinden we dat! Zij bezochten de Looierij Van Buren, familiebedrijf van leerlooiers sinds 1861. Allemaal grootgebracht met de geur van wol. Dit is echt de enige looierij, waar het hele proces van begin tot einde wordt uitgevoerd en waar je gewoon ook naar mag komen kijken. Trouwens, je kunt er direct ook een schapenvel kopen! Een echt adresje om op te nemen in onze gids van geheime hotspots. De looierij is gevestigd aan de Workumertrekdreef 5 in Bolsward. Ze zijn open van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur & zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur. Wil je een rondleiding, dan kan dat, maar bel dan eerst even: 0515-572461.

24 juni, sluiting aspergeseizoen.

Toevallig zijn dat de lievelingsgroenten van Jacob en Karin. Het aspergeseizoen in Nederland is met twee maanden maar betrekkelijk kort. De eerste asperges steken in de lente de kop op (in februari of begin maart). Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (= ook Karin’s verjaardag, toeval of niet?). Hierna wordt de plant met rust gelaten om zo de tijd te krijgen om te groeien en nieuwe energie op te doen voor het volgende jaar. De (zonne-)energie wordt opgenomen door het bovengrondse groene aspergeloof en opgeslagen in de wortels. Graasboerderij Deinum-Ensing heeft asperges van eigen teelt. De boerderij staat aan de Sondelerleane 5 te Sondel en is geopend op vrijdag en zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Anders graag even bellen: 0514-603298

Meer lezen?