Artikel LC: Duurzaamheidstip | Besparen met oma’s hooikist

,,Het is toch van de zotte dat je nog zoveel gas of elektriciteit gebruikt om te koken,” vindt Karin Veldhuizen van groene watersportcamping Heeg. Voor haar huurders heeft ze daarom de authentieke hooikist van haar oma te leen. Hij heet toepasselijk ‘het spaarvarken’. Er is plaats voor twee pannen.

Wie: Karin Veldhuizen (55)
Wat: hooikist van oma bespaart gas

Het principe is eenvoudig: kook je aardappelen of groente, giet ze een beetje af en doe de pan in de kist. Deksel dicht en na een uur is alles gaar. Je bespaart en daarom is een hooikist duurzaam en praktisch. En erg geschikt voor op de camping, verzekert Veldhuizen. ,,Vaak heb je minder gaspitten dan thuis en dan kan de hooikost uitkomst bieden.” Ook nemen watersporters hem mee de sloep in, het water op. Veldhuizen: ,,Na een uurtje heb je een goed getrokken pan soep.” Toch wordt de zeker honderdjarige houten kist maar zo’n vier keer per jaar uitgeleend. ,,Misschien moeten we hem wat meer promoten”, aldus Veldhuizen. Uitlenen is gratis, in ruil voor een lekker recept.

Veldhuizen zou graag zien dat oma’s hooikist van de winter langs bekende Friese chefkoks gaat reizen. ,,Je kunt er verhalen over vertellen en filmpjes van maken. Ik heb er al contact over gehad met Reitse Spanninga en Albert Kooy.”

Lees het artikel op lc.nl