“Niet ‘droeftoeteren’, maar mentaal sterk blijven”

Karin Veldhuizen Watersport Camping Heeg
“Niet ‘droeftoeteren’, maar mentaal sterk blijven”

De recreatiesector wordt ongemeen hard getroffen door het Coronavirus. Watersport Camping Heeg zag vanaf half februari de boekingen al met 70% procent teruglopen en vanaf maart kregen ze geen boekingen meer. Van de 40 seizoenplaatsen hebben 5 plaatsen eigen sanitaire voorzieningen. De andere vaste campinggasten, die gebruik moeten maken van de sanitaire voorzieningen op de camping, kunnen op dit moment door de maatregelen van het kabinet niet verwelkomd worden. Karin stelt dat het cordon sanitaire (afstand, hygiëne) niet eens zo zeer het probleem is. Maar de druk die het voor watersportdorp Heeg oplevert des te meer. Want het 2000 zielen tellende dorp heeft in het hoogseizoen wel zo’n 20.000 inwoners.

Maar creatief directeur Karin Veldhuizen blijft positief: “De gevolgen van de Corona-crisis zijn verschrikkelijk en hebben effect op alles en iedereen. Ze doen vooral een beroep op je geestelijke gezondheid. Daarom is het ook belangrijk om je te realiseren dat je er niet alleen voor staat. Je hoeft het niet alleen te doen. Niet lopen ‘droeftoeteren’, want dat straalt af op je medewerkers en via hen op je gasten.”

Leren van topsporters
“Ondernemen in deze periode kun je vergelijken met topsport en daar kun je veel van leren. Een topsporter met een verkeerde ‘mindset’ levert geen topprestaties. Dus: goed slapen, goed eten, lekker bewegen en ‘ankeren’ op positieve herinneringen. Dat maakt je mentaal sterk en stelt je in staat om te focussen op je doel. Net als die atleet, die als stip aan de horizon kampioen wil worden, of deelname aan de Olympische Spelen af wil dwingen.

En natuurlijk plannen maken. Zorgen dat je klaar bent voor het moment dat we weer ‘los mogen’. Ik heb verschillende scenario’s klaarliggen en klankboord daarover met collega recreatieondernemers. Want stel dat de teugels vanaf juni/ juli/ augustus wat gevierd worden, dan verwacht ik dat veel Nederlanders kiezen voor een vakantie in eigen land en dan zou het best nog wel eens druk kunnen worden. Want, dit gaat een keer over.”

Bekijk het hele artikel