Vrijbrief EROP UIT! GO GO GO EN GÁÁN! HUP OP PAD!

De lente is nu echt van start. De natuur barst weer volop uit haar voegen. Hoogste tijd ons weer onder te dompelen in het buitenplezier! Buiten klinkt al het koor van kikkers. Luider nog dan onze eigen kroost. De zoete geur van vlierbloesem kietelt onze neus en de lucht van BBQ’s prikkelt de ogen. We gaan weer marsmellows smelten op een vuurtje; én de eerste ijsjes bij Zimpel gaan weer over de toonbank… De lente lonkt en wij gaan ervoor!
Zeg maar dag tegen de winter.

Slurp’n op e dyk
Daar hoort een wijntje bij. Wat dacht je van een
verrukkelijke wijn uit Friesland? In het charmante dorpje Twijzel in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese Woudenlandschap vind je wijngaard De Frysling, waar ze goddelijke wijnen maken. Buiten de stille voornamelijk witte varianten gooien Douwe en Jantiene Broersma hoge ogen met sublieme mousserende varianten. En het mooie is, ze gebruiken bijna alleen Nederlandse druivenrassen. Boek een rondleiding en Douwe en Jantiene nemen je mee tussen hun wijnranken en vertellen alles over Nederlandse wijnbouw, de Frysling wijnen en de historie. Daarna proef je de wijn. Dat kan voor het eerst op zaterdagmiddag 20 mei. Klik hier voor meer info. Proost! Wijngaard de Frysling, Egypte 7, 9286 EX Twijzel

De flowerpower van madeliefjes
Meizoentjes of madeliefjes. Overal poppen ze op in bermen en grasland. Maar weet jij wel hoe bijzonder dit kleine bloemetje is? Dat je zowel bloemetjes als blad kunt eten? Lekker in een salade of om je bord mee te versieren. Wel opletten waar je ze plukt! Madeliefjesbloemen in de knop smaken nootachtig. Is de bloem open dan is hij wat bitterder. Maar daarmee helpt ie wel je spijsvertering een handje. De knoppen van madeliefjes kun je inleggen in azijn zodat je zelf kappertjes maakt. Lekker in pasta of op pizza!

Sinds de 15e eeuw wisten de Romeinen het al. De blaadjes van een madeliefje stelpen bloed. Even kneuzen en op de wond leggen. Heb je een schaafwond, kneuzing of blauwe plek? Trek wat sterke thee van madeliefjes en dep dat op de plek. Werkt ook met huidontstekingen met jeuk en eczeem!

Keep it Simple!
Maak kennis met Boaz!. Deze jonge gast was te zien in The Passion en heeft een rauwe stem die doet denken aan een doorgewinterde en door het leven getekende Amerikaanse muzikant. Opvallend genoeg is hij pas 20 en komt hij uit Harlingen. Boaz groeide op in Kaapstad in een muzikale familie. Daar ontstond zijn liefde voor country, blues en soul. Toen hij 13 was verhuisde hij
terug naar Nederland en begon gitaar te spelen. In 2020 haalde hij de finale van de SBS6 talentenshow We Want More. Sinds september 2022 is zijn debuutalbum ‘Keep It Simple’ uit dat goed werd ontvangen door
publiek en media. Op 12 mei zingt hij zijn album live in het Bolwerk in Sneek. Meer info? hetbolwerk.nl

Hulp in de keuken
Deze handige RotoMac groenteversnipperaar is een game changer op de camping. Geen gedoe meer met het snijden van groenten kruiden en fruit met een bot mes. Je kunt er zelfs ijs mee crushen voor de
perfecte cocktail op een zomerse dag! En dat alles op handkracht. Meer info of bestellen kan op www.waschbaer.nl

Tiktoktastisch Megavega campingkoken!
Het heet Feta Pasta en het recept is zó makkelijk
en zó lekker dat het viral ging op TikTok. De hype begon in Finland, waar het recept zo populair werd dat er een tijdje geen feta meer te krijgen was. Het recept werd een wereldwijd succes. Dit is wat je nodig hebt:

  • 450 gr pasta (Penne)
  • 200 gr feta
  • 400 gr cherrytomaatjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl chilipeper (optioneel)
  • olijfolie
  • verse basilicum
  • zout en peper

Kook de pasta op de gebruikelijke wijze. Doe royaal olijfolie op de bodem van een koekenpan. Leg het blok feta in zijn geheel in het midden van de pan. Doe de cherrytomaatjes er omheen. Besprenkel nog met wat olie. Doe er een beetje peper en zout op.Bak het geheel tot de tomaatjes en de feta zacht en gaar zijn. Plet met een vork de tomaatjes en vervolgens de feta en roer voorzichtig door elkaar heen. Doe er wat blaadjes verse basilicum doorheen en naar smaak eventueel wat chilipeper.

Roer tenslotte de pasta erdoor en smullen maar!