Vrijbrief: VLIEGENSVLUG NOG EVEN NAZOMERCHILLEN!

Het seizoen vliegt voorbij. Een vleugje verandering dwaalt al zachtjes door de lucht. Onder de bomen ontwaken zwammen en paddenstoelen. Als je goed luistert, hoor je de melodie van ritselende blaadjes en zie je dauwdruppels glinsteren op het gras. De belofte van knusse avonden hangt weer in de lucht! Ontelbare redenen om nog even te komen chillen. Probeer een nieuwe BBQ of luisten naar muzien in Gaasterland. Of gewoon nog even lekker in het meertje te plonsen voor een verkwikkende duik. Even wat zuurstof opsnuiven voor we de winter induiken.

Tafelgrillen: samen sissen en smullen
Barbecueën is gezellig. Het enige nadeel is dat er steeds iemand weg loopt van tafel: degene die de hamburgers omdraait… Maar niet met deze leuke tafel BBQ. Je zet hem gewoon op tafel en iedereen grillt zijn eigen maaltje. En is alles op, dan geeft ie ook nog eens lekkere warmte. Weten waar je deze leuke tafelgenoot kan bestellen? Hier dus:
berghoffworldwide.com

Bloemen, groenten of kruiden die uit je
notitieboek groeien?

We hopen dat onze camping je veel inspiratie geeft, al was het maar omdat je hier lekker dichtbij de natuur overnacht. Een klein notitieboekje is daarbij onmisbaar om al je ingevingen in te kunnen noteren.
Dit is een heel fijn boekje. En eentje met een verrassing! Plant na gebruik de pagina’s met zaadjes en geniet van verse kruiden, groentes of bloemen! Ook erg leuk om cadeau te doen. Het plantbare notitieboekje van ‘Bloom your message’ kost € 12,49 en is verkrijgbaar bij ecomondo.nl

Najaarstrek vogels komt op stoom

Het blijft een prachtig schouwspel: grote vogelgroepen die naar warmere oorden vertrekken. Wist je dat hun vertrek niet wordt beïnvloed door weer of voedsel? Zodra de dagen korter worden, vreten ze letterlijk en figuurlijk hun buikjes rond. Zo bouwen ze in korte tijd vetreserves op voor hun lange vliegreis. Welke vogels trekken? We noemen er een paar: vinken, spreeuwen, graspiepers, koperwieken, kolganzen, kievieten, kokmeeuwen,
boerenzwaluwen, aalscholvers, veldleeuweriken, zanglijsters en vele anderen….

Ella & Her Man
Multitalent Ella de Jong & gitarist Herman Woltman zingen en spelen de sterren van de hemel. Ze wonnen al heel wat prijzen. Zoals die van beste singer songwriters van Friesland. In 2018 wonnen ze zelfs de zilveren anjer voor hun muziektheaterstuk MYN SKIP. 10 september staat het tweetal met hun nieuwe muziekprogramma in het prachtige openluchttheater van de Teatertún Riis aan de Enkhuizerlaan 8. Aanvang 15.00 uur. Entree € 12,50.

Take it easy
De SLOWtriatlon op 9 september in Makkum lijkt op een gewone triatlon, maar dan SLOW. Elke sportieveling, jong en oud, kan meedoen. De sfeer is relaxt en gezellig, waardoor iedere deelnemer de vrijheid heeft om zijn eigen ritme te bepalen. Of je nu liever op je racefiets of e-bike rijdt, of zelfs wilt wandelen in plaats van rennen, het kan allemaal! Geniet van de schitterende omgeving terwijl je een 1/8e of 1/4e triatlon aflegt. Een badmuts en zelfs een kopje koffie/thee zijn inbegrepen. Onderweg kun je rekenen op verzorgingspunten en entertainment. Als kers op de taart ontvang je ook nog eens een herinnering aan deze fantastische dag!
Meer informatie of direct je deelnamebewijs regelen?
Neem een kijkje op slowtriatlon.com/friesland

Monchoutaart met bramen van eigen camping!

Een monchoutaart is onze favoriet thuis. Heerlijke koekbodem, een frisse vulling en voorzien van een kleurig bramenlaagje.Echt een aanrader. Je hebt geen oven nodig!

Wat is er wél nodig?

  • 500 ml slagroom
  • 400 g MonChou
  • 400 g Bastognekoeken
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 100 g ongez. roomboter
  • 2 zakjes klopfix *
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 banaan
  • Verse bramen
  • Springvorm (24 cm Ø)

Hoe maken we de taart?
Haal de MonChou vooraf uit de koelkast. (ca.1 u.)

Doe bakpapier in de springvorm. Verkruimel Bastognekoeken in keukenmachine. Smelt boter en voeg toe aan koekkruimels. Doe dit mengsel in bodem van de springvorm en druk aan. Klop slagroom, vanillesuiker en * evt. 2 zakjes klopfix stijf. Mix MonChou en basterdsuiker in kom. Meng slagroom met MonChou-basterdsuikermengsel. Giet over koekbodem in springvorm en strijk glad.

Laat de taart 3 uur opstijven in de koelkast.

Verdeel banaan en bramen over taart.
Serveer gekoeld.

Smullen! Verwarm de bramen met wat suiker voor een lekkere saus.